dilluns, 2 de maig del 2011

La central nuclear d'Ascó vessa 25.000 litres d'aigua contaminada

 Extret de El Periódico.cat i Vilaweb.cat

El vessament es va registrar a l'interior de la planta i va mullar els peus de 14 operaris, que no van patir danys. Greenpeace denuncia que l'incident demostra que la instal·lació no és segura.

La central nuclear d'Ascó (Ribera d'Ebre), parada per recàrrega de combustible, ha registrat un vessament d'uns 25.000 litres d'aigua contaminada des del sistema de refrigerant primari cap a l'embornal de l'edifici de contenció, sense repercussions en els treballadors ni el medi ambient, segons ha notificat la planta al Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

Des de l'organització ecologista Greenpeace assenyalen que aquest nou incident a la central nuclear demostra que no és segura i que com més anys passen més errades s'hi produeixen. Així mateix, alerten que si la central hagués estat en marxa quan van passar els fets les conseqüències podrien haver estat molt pitjors perquè s'hauria pogut veure afectada la refrigeració del reactor.

Imatge del municipi tarragoní d'Ascó amb la central nuclear al fons.
Imatge del municipi tarragoní d'Ascó amb la central nuclear al fons. GUSTAU NACARINO | REUTERS
 
El vessament va tenir lloc dijous durant el calibratge d'un dels quatre canals de la recirculació semiautomàtica, procés durant el qual es va produir l'obertura no desitjada d'una vàlvula motoritzada d'aïllament dels embornals.
L'aigua, que en cap moment va sortir a l'exterior, va mullar el calçat de 14 treballadors que hi havia a la zona. Aquests operaris van ser sotmesos immediatament a un control radiològic que no va registrar nivells de contaminació.
Després de l'accident, els responsables de la central van prendre les mesures radiològiques reglamentades, que no van detectar cap increment en les lectures dels monitors situats a la zona i, en conseqüència, van decidir continuar amb les activitats del programa de recàrrega de la planta.

Inspecció del CSN

El CSN enviarà els pròxims dies una inspecció reactiva per investigar les causes de l'incident, encara que ha insistit que no ha tingut repercussió en els treballadors de la planta, la població o el medi ambient.
No obstant, l'organització ecologista Greenpeace ha assenyalat que aquest nou accident demostra que la central no és segura i que com més anys passen, més incidents es registren. Així mateix, han alertat que si la planta hagués estat en funcionament quan va tenir lloc el vessament les conseqüències podrien haver estat greus ja que podria haver afectat la refrigeració del reactor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada