dimarts, 24 de maig del 2011

El CADS recomana a Mas descartar definitivament el cementiri nuclear

Extret de CANC i Ecodiari

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) de la Generalitat de Catalunya va emetre, el passat 27 d’abril,  l'Informe 1/2011, Recomanacions del CADS davant el nou context de les centrals nuclears.
 


El CADS, que dirigeix Ramon Arribas sota la presidència de Gabriel Ferraté, assenyala ja d'entrada que "els esdeveniments actuals al Japó i l’impacte que aquests puguin tenir pel futur de l’energia nuclear són fets de gran importància per entreveure la problemàtica energètica futura del nostre país".

Les propostes clau del CADS s’han fet arribar als Departaments de la Presidència, Interior, Territori i Sostenibilitat, Salut, i Empresa i Ocupació del Govern Mas, i una d'elles és la de desaconsellar el Cementiri Nuclear de l'Estat Espanyol a Ascó.


Residus nuclears i desmantellament de les centrals


Per reafirmar la posició del Parlament de Catalunya, manifestada en diverses ocasions, contrària a la ubicació del Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) estatal a Catalunya el CADS creu, entre d'altres, que:
  • Mentre no sigui possible disposar d’un Magatzem Temporal adient, exigir a l’Associació Nuclear Ascó-Vandellós que buidi al màxim les piscines de combustible gastat, guardant en sec aquests residus en instal·lacions annexes a les respectives centrals, per reduir així el risc d’accident. 

  • Per tal de no augmentar la concentració, ja excessiva, d’activitats nuclears a les comarques de l’Ebre i a Cofrents, i el risc que suposa concentrar en un mateix lloc una central nuclear operativa i un magatzem de residus, descartar que la ubicació definitiva del Magatzem Temporal de residus nuclears es faci prop d’aquestes centrals, contràriament als plans del Ministeri d’Indústria. 

  • Preveure i desenvolupar plans de substitució de les activitats nuclears a les Terres de l’Ebre per altres activitats econòmiques en previsió de la finalització de la vida de les centrals nuclears actuals. 
L’Informe 1/2011 realitza recomanacions en relació a qüestions tals com la seguretat de les instal·lacions nuclears a Catalunya, el desmantellament de les centrals, la política energètica del país a mitjà i llarg termini i dels residus nuclears.

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada