dilluns, 2 de maig del 2011

El terreny sota la nuclear d'Ascó II es mou!

 Extret d'Ecodiari

Una inspecció del febrer d'enguany revela que se superen amb escreix els límits previstos de basculació i aixecament del terreny per a l'any 2020 en els edificis Diesel, de Control, de Contenció i les Torres de Refrigeració. Continuen, igualment, els problemes de corrosió.

 
El complex atòmic d'Ascó, a tocar de l'Ebre. Foto: Joan Busquets.

Una inspecció realitzada al complex atòmic d'Ascó el 24 de febrer d'enguany, feta pública fa ben poc al web del Consejo de Seguridad Nuclear, revela que se superen amb escreix els límits previstos per a l'any 2020 de basculació i aixecament del terreny en els edificis Diesel, de Control, de Contenció i les Torres de Refrigeració i, a més a més, hi continua havent problemes de corrosió en els murs que envolten l'edifici Auxiliar.

De l'acta d'inspecció emesa el 6 d'abril se'n sostreu que el valor assolit de basculació en relació a les previsions de l'any 2020 de l'edifici Diesel de la central nuclear d'Ascó II se supera en un 130% i l'aixecament dels centres de gravetat de les torres de refrigeració se situa entorn el 101% de la seva previsió.

 


La inspecció tenia l'objectiu d'ampliar i comprovar la informació sobre l'aixecament del terreny, la revisió del document de la revisió periòdica de seguretat (RPS) i aplegar informació sobre el procés d'instal·lació d'un sistema de protecció catòdica en les armadures d'un dels murs del fossat de l'Edifici d'Auxiliar del reactor II de la central nuclear. Els dos inspectors del CSN van ser rebuts per diversos tècnics i caps del complex atòmic, amb la participació, també, d'assessors de l'empresa Westinghouse.

Límits superats de basculació i aixecament del terreny

En relació amb l'edifici Diesel, com que es tracta d'un edifici rígid amb previsió de comportament pla i mentre es mantingui aquest comportament, comprovat a través de les magnituds de control i el pla de corbes d'isomoviments, el límit crític del valor de basculació el determinen els límits corresponents als equips que allotja, amb què el valor real del basculació de l'edifici actualment és del 26,8% de l'esmentat límit crític.

Pel que fa a la desviació de l'aixecament de les Torres de Refrigeració, els representants de la central nuclear d'Ascó van assenyalar que es deu al fet que la previsió es va fer en 1983 amb l'historial disponible que era del tot adequat ja que es tracta d'una zona de baixa activitat i de difícil extrapolació al futur. No obstant això, la implicació dels aixecaments s'avalua semestralment per veure'n els efectes a les canonades relacionades amb les torres (d'acord amb el procediment II/PMV-E-37).

Segons el model per a l'actualització de previsions (MAP) s'observa que els nivells assolits en data 1/10/2008 en tots els punts individuals en estructures de comportament no pla per sota de les previsions l'any 2020 i quant a les previsions per la data 1/10/2008, les desviacions de la previsió tendeixen a ser negatives (valors d'aixecament per sota de les previsions), tot i que hi ha bastants punts, principalment a l'edifici de Control, amb una desviació lleugerament positiva. En qualssevol dels casos, les discrepàncies positives o negatives, són de valors poc significants, amb què es considera que l'ajustament del MAP és bastant afinat.

Tanmateix, en el cas del basculació de l'edifici de Contenció en l'actualitat ja supera la previsió de 2020 en un 31.7% del límit crític que ve donat pels equips Westinghouse. En el cas de la Torre de Refrigeració, on se supera la previsió de 2020 en un percentatge de quasi el 300%, es deu al fet, segons l'informe, que la previsió del model és molt baixa, amb què qualsevol desviació en valor absolut, tot i que sigui poc significativa, té un reflex important en percentatge. I en el cas de l'edifici de Deixalles, els valors actuals d'aixecament i basculació superen en valors poc significatius les previsions del model en data actual.

Pel que fa al control de deformacions unitàries, cal destacar la base DUV-4 situada al mur 1 de l'Edifici Auxiliar que registra un valor pròxim al 80% per damunt del límit i sense una aparent correlació amb la resta de mesures realitzades al seu voltant. Per part de la inspecció es va assenyalar la necessitat que, ja que la tendència de les mesures de l'esmentada base pot arribar a superar el límit de precaució el 2020, el propietari de la central nuclear ha de realitzar actuacions dins del programa de Vigilància del Moviment del Terreny, bé mitjançant instrumentació addicional bé amb altres tipus d'assaig, per manera de confirmar que les medicions enregistrades fins ara en l'esmentada base no són indicatives de cap efecte negatiu, ni que sigui local, de la capacitat resistent del mur.

Corrosió a l'edifici Auxiliar

Pel que fa a la inspecció de corrosió mitjançant barres testimoni establerta en el Manual de Vigilància (MVMT), que es realitza mitjançant l'extracció cada cinc anys d'una de les barres testimoni que es van instal·lar en les proximitats dels murs perimetrals dels edificis, el gener de 2003 es va extreure la tercera barra testimoni SI (D-3) pròxima a la cara oest de l'edifici Auxiliar. En l'extracció es va detectar un important fenomen de corrosió en la part final del testimoni atribuïda a la situació de la barra per sota del nivell freàtic, la presència de clorur sòdic a l'aigua i corrents paràsits procedents de sistemes de protecció catòdica de canonades.

A conseqüència de l'anomalia detectada, el 2004 es va fer un informe relatiu a la correlació de l'estat de les barres testimonis amb les condicions de l'estat estructural de la llosa i dels murs exteriors en les cotes per sota del nivell freàtic de l'edifici Auxiliar i es dur a terme una campanya de mesures electroquímiques per detectar possibles zones de corrosió, campanya que es va repetir l'any 2009, afegint-hi cales i extracció de provetes testimoni en zones pròximes als punts mesurats dels murs del fossat amb l'objectiu d'estudiar-ne l'evolució.

Dels estudis realitzats es determina que la zona més crítica que necessita una major rapidesa d'intervenció quant a protecció d'armadures mitjançant un sistema de protecció catòdica és la part del mur de l'eix 2 que queda sota el nivell freàtic, tot recomanant per a la resta de murs (eixos 5, D i G) un seguiment mitjançant una altra campanya de mesures en un temps no superior a un any. De fet, la nova campanya de mesures electroquímiques realitzada l'octubre de 2010 corrobora els resultats de 2009 i manté la recomanació d'actuació sobre el mur 2 i la vigilància anual en tres murs més. L'actuació sobre aquest mur sembla que no es produirà fins al novembre de 2011, quan està prevista la parada per a la recàrrega de combustible nuclear d'Ascó II.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada